Langkah Mudah untuk Membuat Puding Jagung Kastad Gediks Anti Gagal
Masih tercari-cari inspirasi resepi puding jagung, Kastad Gediks, Buat Unik Air Liur? , Resepi Puding Jagung Kastad Gedik, Sempurna kini sedang dicari oleh segelintir orang di sekeliling kita, mungkin salah seorang sahabat. Orang ramai sudah biasa menggunakan internet di telefon bimbit mereka untuk mendapatkan maklumat imej untuk memberi contoh. Dalam post kali ini, saya akan kongsikan dengan anda langkah-langkah cara memasak puding jagung Kastad Gedik yang sedap. Resipi memasak tidak terlalu sukar, tetapi juga sukar. Jika tidak dirawat dengan betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan biasanya tidak sedap dipandang. Sememangnya puding jagung Kastad Gedik yang sedap ini semestinya mempunyai aroma dan rasa yang menyelerakan.
Banyak perkara yang mempengaruhi rasa Puding Jagung Kastad Gedik, pertama dari jenis bahan, kemudian dari pemilihan bahan segar hinggalah kepada cara pemprosesan dan persembahan. Anda tidak perlu risau jika anda ingin membuat puding jagung Kastad Gedik yang sedap di mana sahaja anda berada, kerana jika anda tahu caranya, masakan ini boleh menjadi signature dish. Di bawah ialah foto puding jagung di Castad Gedix untuk pandangan anda.
Baiklah, kali ini, mari cuba masak puding jagung Kastad Gedik di rumah. Ringkasnya, hidangan ini dapat membantu menjaga kesihatan keluarga anda. Anda boleh membuat Puding Jagung Kastad Gedik menggunakan 8 bahan berbeza dan 6 langkah memasak. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
My Dessert 2 Ramadhan.. Puding Jagung Kastad bersaiz besar.. tapi tuannya tak kisah tau😂 Corak ni dalam bentuk jagung.Baru jumpa kat kedai rm2 tapi dah beli sebulan lepas. dan hari ini saya hanya mahu menggunakannya. Alhamdulillah apa yang berlaku sangat baik dan sangat sedap..
Baca Juga
Bahan-bahan dan Perasa Yang Diperlukan Untuk Membuat Puding Krim Jagung Gedik:
- 1 tin (425 g) jagung manis berkrim
- 3/4 cawan tepung
- (Kalau tak nak banyak, buat 1 cawan kastard)
- 1 tin susu cair dengan krim kental
- 2 gelas air
- 3/4 cawan gula (saya tidak suka pencuci mulut, kurangkan kepada cawan)
- Saya tak letak 2 helai daun pandan (optional) sebab stok dah habis
- Pigmen kuning dan hijau
Cara memasak puding jagung Kastad Gedik
- Dalam periuk, campurkan air, susu, gula dan tepung kastor
- Campurkan juga pewarna kuning. Gaul sehingga sangat lembut dan pekat
- Asingkan 3-4 sudu besar doh dalam mangkuk dan masukkan pewarna hijau. Basahkan bentuk dengan sedikit air dan letak doh perlahan-lahan pada daun jagung. Sejukkan selama 1 jam atau sehingga separa pepejal/pepejal
- Campurkan adunan yang tinggal dengan jagung. Kacau hingga pekat dan meletup. padamkan api
- Canai perlahan-lahan doh di atas puff pastry sehingga menjadi inti. Sejukkan selama 3-4 jam sehingga mengeras
- Apabila beku, putar pinggan perlahan-lahan
Bagaimana mereka? bacaan mudah? Berikut adalah cara membuat puding jagung Kastad Gedik yang boleh anda buat di rumah. Semoga ini berguna dan menyeronokkan!