Resep Puding Kastad Karamel Lapis Pandan yang Lezat Sekali
Adakah anda sedang mencari idea cara mudah membuat puding karamel lapis karamel yang unik dan sedap, cara membuat puding karamel krim pandan yang sedap, yang menjadi permintaan di kalangan orang sekeliling kita sekarang, mungkin salah seorang daripada mereka adalah kawan. orang biasa menggunakan Internet pada peranti mereka untuk mencari maklumat, contohnya, tentang gambar. Diterbitkan. Kali ini saya kongsikan tutorial cara menyajikan resepi Puding Krim Karamel Pandan Anti Fail supaya ianya sangat mudah. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya tidak akan memuaskan malah tidak sedap. Malah, Puding Krim Karamel Pandan yang lazat sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang membangkitkan selera kita.
Beberapa faktor mempengaruhi rasa puding Kastard Karamel Pandan, pertama dari jenis bahan, kemudian dari pemilihan bahan segar, hingga pemprosesan dan penyajian. Di mana sahaja anda berada, jika anda ingin membuat puding krim karamel pandan yang lazat, jangan risau kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Gambar di bawah adalah Puding Aiskrim Karamel Pandan yang boleh anda jadikan contoh.
Baiklah, kali ini kita akan cuba, kita akan buat sendiri Puding Kastard Pandan Karamel di rumah. Memandangkan bahan-bahannya mudah, hidangan ini boleh berguna untuk mengekalkan kesihatan badan kita. Anda boleh membuat Puding Kastard Pandan Karamel menggunakan 9 bahan dan 11 langkah. Cara menyediakan makanan.
Ikuti resepi Hesti Kichen untuk resepi puding karamel pekat pandan kasyad ini
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Puding Krim Karamel Pandan:
- bahan karamel
- Bahan puding:
- 8 biji telur
- 600 ml santan (dari susu segar)
- 250 g gula pasir
- 4 sudu tepung
- 4 sudu susu tepung
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 100 ml jus pandan (daripada daun pandan campur)
Langkah-langkah membuat Puding Kastard Karamel Pandan
- Cara penyediaan: -Masak gula tepung dengan api sederhana hingga bertukar karamel.
- Dapatkan ia dalam bentuk.
- Panaskan pengukus.
- Pukul telur, gula dan vanila dengan garfu. Sapukan gula sahaja, jangan biarkan ia mekar.
- Masukkan 500 ml santan, krim pastri dan susu. Gaul lagi dengan whisk hingga rata. Kemudian tapis...
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (1) + 100 ml jus pandan (2) + 100 ml baki santan.
- Ia kemudian boleh ditaburkan dengan karamel. Kukus lapisan satu persatu.. (6 lapis kesemuanya, tiga kuning dan tiga pandan).
- Setiap lapisan dikukus selama 5-7 minit.
- Masa membakar tidak boleh terlalu lama, kerana doh mengembang dan berlipat dengan baik. Jangan masak terlalu lama kerana ia akan mengembang juga.
- Ingat bahawa setiap kali anda melipat doh, anda perlu mencampurkannya sebelum menuangnya, kerana tepung akan mendap sepanjang jalan.
- Angkat dan sejukkan sebelum dihidangkan.
Terima kasih kerana membaca resipi yang kami sajikan di sini. Kami berharap Puding Kastard Karamel Pandan di atas dapat membantu anda membuat hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan anda atau memberi inspirasi kepada anda untuk menjual hidangan anda sendiri. Semoga ini bermanfaat dan bersenang-senang!